|
És un element gramatical amb què substituïm un complement del verb: complement directe, indirecte, preposicional, predicatiu, atribut o complement circumstancial. Febles vol dir àtons.
Aspectes morfològics dels pronoms1. Separació verb/pronom
2. Col·locació d’un pronom respecte del verb:
3. Formes dels pronoms: Segons la col·locació respecte del verb i dels altres pronoms, la majoria de pronoms poden tenir quatre formes:
Davant del verb començat per S o C (so de essa), es pot escriure la forma plena en lloc de la reforçada es: se sap, se sentia, se celebrava. També en certs girs populars, expressions: tant me fa, com se diu, Déu vos guard.
Substitució del complement directeA. El CD pot ser substituït en una frase per un pronom feble seguint les indicacions següents:
B. Si el CD té per nucli un substantiu introduït per l’article (el, la, els, les), un demostratiu o un possessiu, és a dir, si és un CD determinat, el pronom que el substituirà prendrà les formes el, la, el, els (i variants), segons el gènere i el nombre del substantiu.
D. Quan el CD és tota una oració, aleshores el substituïm pel pronom ho. Igualment si el CD està representat pels mots neutres això, allò:
Substitució del complement indirecteLa substitució del CI per un pronom feble es fa seguint les indicacions següents:
Pel que fa a la 1a i 2a persona, les formes pronominals són iguals que per al CD. A la 3a persona no distingim el gènere (com fèiem en el CD, ni al singular ni al plural):
Substitució del complement preposicional o de règim verbalLa substitució per mitjà de pronoms d’aquest tipus de complements es fa de la manera següent:
Substitució dels complements circumstancialsLa substitució per pronoms dels complements circumstancials del verb es fa per mitjà dels pronoms hi o en, segons els casos següents:
Substitució del complement atributiuRecordem com verbs com és ara ser, estar, semblar, solen portar un complement que anomenem atributiu, que entre altres té la particularitat de concordar amb el Subjecte:
La substitució pronominal d’aquests complements és tal com segueix:
Substitució del complement predicatiuSemblant a l’atributiu, però amb verbs d’un abast semàntic més ampli, i amb diferències quant a la pronominalització, tenim els complements predicatius, que complementen alhora el verb i el subjecte o el CD. La substitució pronominal es fa per mitjà del pronom hi:
Ordre dels pronoms feblesQuan hi ha més d’un pronom feble, l’ordre en què els col·loquem segueix aquest esquema:
Podem combinar qualsevol pronom amb qualsevol altre que sigui a un altre columna. És a dir, per exemple, no són possibles combinacions com en+ho, hi+ho... Cada complement ha de ser substituït per un sol pronom, i un pronom només pot substituir alhora un sol element.
Repassem les funcions que poden fer els diferents pronoms febles en substituir un complement de verb.
Els pronoms de 1a i 2a persona A. Poden representar el complement directe o l’indirecte:
B. Com a complements indirectes aquests pronoms poden representar:
C. Amb els verbs dits PRONOMINALS, el pronom no fa cap funció sintàctica concreta, sinó que forma part del mateix verb (el qual així sol tenir un significat d’activitat interna):
Els pronoms de 3a persona EL, LA, ELS, LES A. Complement directe: Substituint un SN determinat; això és introduït per un article, un demostratiu o un possessiu:
B. Atribut. Quan substitueixen un SN determinat. Aquest ús no és habitual a la llengua parlada.
C. Alguns verbs porten incorporat, sense cap funció específica, algun d’aquests pronoms (sobretot LA), de manera que en resulta un modisme o forma lèxica amb significat propi:
Els pronoms de 3a persona LI (HI) / ELS A. Aquests són els pronoms de 3a persona que representen el complement indirecte:
Poden representar, com a CI, un possessiu: li va fallar la trompeta, els veig el cap O el CI d’interès : què els fa el seu nen?, sobretot no li toquis la seva escola...
B. Cal tenir cura especial a no escriure ELS HI (que substitueix dos complements) en comptes de ELS (quan és CI plural): ELS HI: Vaig anar al teatre per veure els meus cosins, però no els hi (a ells, al teatre) vaig trobar. En Lluís em va demanar els colors, però jo no els hi (els colors, a en Lluís) vaig voler deixar. ELS: Quan ho sàpiga, els escriuré una carta (a ells)
C. En combinacions de dos pronoms, quan l’un és CD i és representat per EL, LA, ELS, LES, i l’altre és CI i és representat per LI, aquest darrer canvia la forma en HI: EL + LI L’HI L’hi tornaré aviat el llibre (el llibre, a ell) LA + LI LA HI La hi demanaré avui (la novel·la, a l’Anna) ELS + LI ELS HI Els hi vaig deixar (els colors, a en Lluís) LES + LI LES HI Ja les hi conec (les trampes, a ell)
Però, aquest canvi no passa en d’altres casos:
D. Aquest canvi de LI per HI es dóna també en alguns verbs, quan el pronom LI (i ELS) es combinen amb un pronom feble de la 1a o 2a persona o amb el reflexiu SE :
E. LI també canvia per HI (que aleshores és locatiu) quan el complement és inanimat:
F. Ha de quedar ben clara la distinció entre:
LI: un sol pronom ---- un sol complement: CI
L’HI: dos pronoms ----- dos complements
El pronom reflexiu ES Pot fer les funcions de: a. Complement directe:
En alguns casos té valor recíproc: La Maria i la Lluïsa s’abraçaven
b. Complement indirecte:
c. Amb els verbs pronominals, el pronom no té una funció específica i s’integra en el mateix verb:
d. El pronom ES pot ser també la marca de passiva o impersonal del verb d’algunes frases:
El pronom neutre HO
I. CD neutre: substituint els mots això, allò o bé tota una oració:
Aquest pronom, ho, canvia en L’ quan es troba amb el pronom adverbial HI:
II. Atribut: quan aquesta funció és ocupada per un adjectiu, substantiu indeterminat o oració subordinada:
El pronom adverbial EN Aquest pronom pot substituir les següents parts de l’oració i fer les funcions següents: 1. Subjecte: quan és introduït per un numeral, quantitatiu o indefinit o simplement quan podem anteposar al subjecte la preposició DE:
2. Complement directe: indeterminat o introduït per un numeral, quantitatiu o indefinit:
3. Complement predicatiu: amb verbs com fer-se, dir-se, elegir, nomenar i altres del mateix significat:
4. Complement preposicional introduït per la preposició DE:
5. Complement circumstancial introduït per la preposició DE (si no és de manera):
6. Complement del nom:
7. En els verbs pronominals, el pronom EN no hi té cap valor sintàctic concret:
8. En els textos populars (contes, refranys, cançons...) podem observar un altre ús del pronom EN, pleonàstic [pleonasme: emprament de més mots que els necessaris per a expressar una ], que no hi fa cap funció sintàctica concreta:
El pronom adverbial HI a. Complement predicatiu: amb els verbs tornar-se, trobar-se, esdevenir, convertir-se, quedar-se, romandre, presentar-se, anar, resultar, considerar, trobar, tractar...
b. Complement preposicional: quan és introduït per les preposicions A o EN :
c. Complement circumstancial: si és introduït per qualsevol preposició que no sigui DE:
També els complements circumstancials introduïts per locucions com al davant de, al darrera de, a sota de, a sobre de...
I encara substituïm pel pronom HI qualsevol complement circumstancial de manera:
d. En verbs que signifiquen percepció, el pronom HI dóna valor intransitiu al verb, sense fer cap funció concreta:
I amb el verb haver, la forma impersonal haver-hi (que només es conjuga en 3a persona del singular de manera invariable) :
Observacions finals q Combinacions de pronoms no usuals en llengua oral
q L’ús pleonàstic no és admès quan la frase ja segueix l’ordre lògic:
|